Cilt İçin En İyi Dört Vitamin
Cilde iyi bakmak, genel sağlığın önemli bir parçasıdır. Çünkü cilt, vücudun en büyük organıdır. Sağlık profesyonellerinin bu konuda söylediği ilk şey cildi sağlıklı tutmak için cildin, güneşin zararlı UV ışınlarına maruz kaldığı süreyi kısıtlamaktır ve güneş ışınına maruz kalındığında koruyucu güneş yağının sürülmesidir. Fakat güneş ışınları tamamen sakıncalı değildir. Günlük sadece 10-15 dakika maruz kalmak, cildin D vitamini üretmesine yardım eder. C, E ve K vitaminleri ile birlikte D vitamini, cilt için en iyi vitaminlerden biridir.
D Vitamini
D vitamini cilt, güneş ışığını absorbe ettiğinde sentezlenir. Güneş ışığı varlığında, vücutta bulunan D vitamini öncülleri D vitaminine dönüştürülür. Bu aşamadan sonra vitamin, karaciğer ve böbreklere gelir ve tüm vücuda yayılır. Bu yayılmaya cilt de dahil olur ve D vitamini cildin yapısında önemli rol oynar. Hatta sedef hastalığını da tedavi edebilir.
Calcitriol, doğal olarak üretilen ve insan yapımı bir D vitamini türevidir. Calcitriol sedef hastası olan kişilerin tedavisinde etkili olan bir topikal kremdir. 2009 yılında yapılan bir çalışmaya göre, sedef hastalığına sahip kişilerde calcitriol kullanımı, derideki iltihabı azaltmıştır.
Günde en az 10 dakika güneş ışığı alarak, kahvaltılık tahıllar, yoğurt ve portakal suyu gibi takviye edilmiş yiyecekler ve somon, tuna ve morina balığı gibi doğal olarak D vitamini içeren yiyecekler tüketerek D vitamini alımınızı arttırabilirsiniz.
C Vitamini
Dermisin (cildin en iç tabakası) yanı sıra, epidermiste (cildin en dış tabakası) yüksek oranda C vitamini bulunur. Kanserle savaşan antioksidan özellikleri ve kollajen üretimindeki rolü, cildin sağlıklı tutulmasına yardım eder. Bu nedenle, çok sayıda yaşlanma karşıtı cilt bakım ürününde anahtar bileşenlerden biri C vitaminidir.
Ağızdan C vitamini almak, güneşin zararlı ışınlarına karşı cilde uygulanan güneş kremlerinin etkinliğini arttırır. Vücuttaki yaraların iyileşme sürecine yardım ederek ve hücre hasarını azaltarak bunu yapar. Ayrıca C vitamini, yaşlanma belirtilerini yok etmeye de yardım eder. Çünkü vücudun doğal kollajen sentezinde hayati bir önemi vardır. Hasarlı cildin iyileşmesine yardım eder ve bazı durumlarda kırışıklıkların ortaya çıkışını azaltır. Yeterli miktarda C vitamini alımı cildin kurumasını da önler.
C vitamini takviyelerine reçetesiz ulaşımın mümkün olması ve bu vitaminin yediğimiz yiyeceklerde bulunması nedeniyle, eksikliğine nadir rastlanır. Günde 1000 mg alınması önerilir. Daha fazla portakal gibi turunçgilleri, çilek, brokoli ve ıspanak tüketerek ve doktorların önerdiği takviyeleri alarak C vitamini seviyenizi arttırabilirsiniz.
E vitamini
E vitamini de, C vitamini gibi bir antioksidandır. Cilt bakımındaki ana işlevi; cildi güneş hasarına karşı korumaktır. E vitamini cilde uygulandığında, güneşten gelen zararlı UV ışınlarını absorblar. Böylece, koyu renkli lekelerin ve kırışıklıkların önlenmesine yardım eder.
Normal koşullarda vücut E vitaminini; cildin gözeneklerinden yayılan yağlı bir kalıntı olan sebum yoluyla üretir. Dengeli koşullarda sebum, cildin kurumasını engeller. Kuru bir cildin varlığında, E vitamini sebum eksikliğini telafi edebilir. Ayrıca E vitamini, cillteki iltihapların tedavisine yardım edebilir.
Yetişkinlerin çoğu, günde yaklaşık 15 mg E vitaminine ihtiyaç duyar. Fındık, badem, ay çekirdeği tüketerek ve E vitamini takviyesi alarak, vitamin ihtiyacı karşılanabilir.
K Vitamini
K vitamini, yaralanma durumunda kan pıhtılaşmasını sağlar. Ayrıca bu vitaminin temel işlevleri yara izlerinin, koyu renkli lekelerin ve göz altındaki halkaların azaltılmasıdır.
K vitamini, cilt için üretilen çok sayıda topikal kremin içerisinde bulunur. Ameliyattan yeni çıkmış hastalarda şişme ve morarmayı azaltmak için doktorlar, K vitamini içeren kremler kullanırlar.
Böylece cildin iyileşmesi hızlanır. Fakat K vitaminin cilt üzerine etkisiyle ilgili araştırmalar, C ve E vitaminine göre daha azdır. Ispanak, lahana, taze fasulye ve marul tüketmek, vücutta K vitamini seviyesini arttırır.
Vitamin alımı vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesi için zorunluyken eksikliği de çeşitli hastalıklara neden olur. C ve E vitaminleri, cildi güneşin zararlı etkilerinden koruduğu için, eksiklikleri cilt hasarı ve cilt kanseri riskini arttırabilir. Vücutta herhangi bir vitaminin eksik olup olmadığını tespit edebilmek için, kan testi yapılır. Gereğinden fazla dozda vitamin alımının da zararlı etkileri olduğu için, vitamin takviyeleri doktor kontrolünde alınmalıdır.